lördag 1 augusti 2009

Abort ur en annan synvinkel

För många är det kontroversiellt att prata om abort, då det inte råder någon klarhet kring när livet börjar, när de mänskliga rättigheterna börjar, när friheten slutar, och vem som ger oss rätten att leva. Alla har vi vaga svar när det gäller detta, och några gör en tankegång av sitt svar. Vetenskapen har till exempel sedan allra första början ett felaktigt livsbegrepp, då man säger att livet är resultatet av utvecklingen av materia och att ens frihet styrs utifrån sinnenas erfarenheter och inte av värderingar, för till sist slutar allt i alla fall med döden. Skulle detta vara den högsta idén om frihet? Är samhället verkligen tillfreds med denna modell? Å andra sidan försöker man försvara dödandet av embryon genom att argumentera kring extrema fall som våldtäkt eller könssjukdomar. I alla nämnda fall talar vi om frihet och rätten till liv. Det är teman som, beroende på dem som styr, kommer att skapa förvirring i samhället genom att väcka moraliska och rationella debatter utan konkreta lösningar. På så vis är mycket redan sagt och skrivet om abort, men låt oss dela vår åsikt med er från en tredje aspekt – den andliga aspekten.

Den synvinkel jag vill lägga fram, mycket annorlunda från termer av död materia, är själva grunden till vår existens: vi är andesjälar. Födelsen är en fantastisk möjlighet att nå livets mål: kärleken, det inre sökandet och andlig utveckling. Det är ju bara livet som kan skapa liv, och att se någon födas är något heligt. Livet självt är ju en gåva, det är ingen rättighet man kan köpa sig.

Med andra ord och lite poetiskt uttryckt kan man säga: att så ett frö i en kvinnas hjärta för att erbjuda en vidgad andlig dimension till barnet, är det underbaraste tänkbara sätt för att växa och erhålla kärlekens mirakel.

Rent etiskt vet vi att vi inte borde döda, och andligt utövande verifierar detta. Som exempel på detta har vi den gamla vediska kulturen, en kultur som förklarar hur viktigt det är att födas för att nå andlig insikt och för att upptäcka den sanna betydelsen av mänsklig utveckling. Och inom olika traditioner kan man hitta de allra högsta skäl; vetenskapliga och överensstämmande vad gäller rätten till liv. Och om du inte tror på en mystisk kraft som omger oss, räcker det med att du ser dig omkring och förstår den naturliga ordningen hos moder natur. Detta är tillräckligt för se orsaken till livets ordning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar