tisdag 12 maj 2009

Farliga yrken

Många mänskliga aktiviteter brukar felaktigt kallas för yrken. Jag säger detta, för istället för att välsigna så fördömer de gemenskapen.

Vi möter exempel på detta i det dagliga livet: abortmediciner, vapenexport, de legala (eller illegala) handlen med droger, skogsingenjörer som stödjer den urskiljningslösa avverkningen av träd, vetenskapsmän som experimenterar med gener, etc. Att utföra denna typ av arbete leder bara till ledsenhet och ångest, för varje mans, varje kvinnas, varje barns eller åldrings existens är en livets gåva för att upptäcka den Universella Kärleken, som grundar sig på respekt och andlighet.

Att kärleksfullt tjäna alla levande varelser är en inneboende karaktär hos människan. Vi kan ta mödraskapet, fostran av värderingar, samt värnande om djur och natur som exempel; detta är egenskaper som visar hur välutvecklat ett samhälle är. Vi kommer aldrig att uppnå fred om vi lever våra liv plågade av fruktan. Ett farligt yrke framkallar inte glädje eller välbefinnande, utan överför bara våld och rädsla.

Detta är ett rop på förnuft, för att vi tillsammans ska kunna skingra de moln som skymmer våra ideal. Det är bedrövligt att se hur begär efter makt och pengar styr vårt samhälle; ambitioner som orsakar ofödda barns död, slår familjer i ruiner eller sätter igång krig. Vilken handling det än må vara som fördömer andra, så avlägsnar den oss från kärleken. Därför måste vi kämpa för att uppskatta alla varelser i skapelsen.

Avslutningsvis vill jag dela med er följande lilla fras, som skulle kunna förstås som nyckeln till framgång: Enkelt leverne, upphöjt tänkande. Alltid när likgiltigheten snärjer oss, låt oss då meditera över denna fras.

Swami B.A. Paramadvaiti

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar