onsdag 4 mars 2009

Leva i gemenskap för att lära sig att allt som händer runtomkring är perfekt

Dessa rader tillägnas vår andliga familj och hur man bevarar enheten inom en gemenskap.

När vi delar vårt liv med andra märker vi att det finns ögonblick då samvaron kan bli alltför tung och även den minsta detalj verkar komplicerad. Detta händer för att Gud inte står i centrum av relationerna. Att ha omsorg om andra är en mycket svår uppgift, och därför är det ännu mer komplicerat att hitta människor som ägnar sig åt att tjäna andra och som inte söker något i gengäld.

Varje människa som vi lever tillsammans med har sin egenart, något som skiljer henne från andra och som gör henne unik. Kärleken och hängivenheten är grundläggande beståndsdelar för att uppehålla goda relationer mellan olika karaktärer och uppnå harmoni. Detta är grunden även för att övervinna missförstånd och svåra stunder i familjerelationer.

Världen är full av avund, gräl och falskeht. Alla slåss för sina egna intressen utan att tänka på resten av mänskligheten; alltid söker man nya möjligheter, och ofta med föga goda resultat. Det viktiga är att det bakom varje gärning finns en betydelsefull orsak, något som händer för att vi ska lära oss något.

Som rubriken till denna text säger: allt som händer omkring oss är perfekt. För det finns någon orsak, en mening och något som sätter spår i vårt liv. Om det inte vore för det som händer oss, skulle vi inte kommit dit där vi befinner oss idag; vi skulle inte vara de vi är om vi inte lärt oss allt vad vi nu vet.

Viktigare än att tänka på det som ser ut att vara fel och brister hos en person, är att dröja vid hennes framgångar och förtjänster. Vi bör uppskatta och uppmuntra framstegen mer än att kräva av andra ett visst uppförande, för det är endast på så vis som vi lär oss att verkligt sätta värde på människor och vidmakthålla uppriktiga relationer som gör andra och oss själva lyckliga.

Swami B.A. Paramadvaiti


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar