söndag 29 mars 2009

Vad är ditt mål?

I det gamla Indien fanns en känd kung vid namn Bharata. Han var ledare av den första mänskliga kulturen: den vediska kulturen som också fått namnet Bharata Varsa. Ranti Deva var en annan stor föredömlig ledare, som alltid uppoffrade sig för allas väl. Dessa nämnda ideal har inte någon större relevans för vår tid, och våra styrande är inga goda föredömen, vilket resulterar i att vi tydligt kan se att det saknas orientering och vägledning. Detta drabbar oss, eftersom det är viktigt att ha ett ideal och att definiera vad som är rätt och det bästa för oss. Vad är det vi vill göra i livet?

Min vän, kära läsare av Darshan, om jag frågar dig: "Vad är ditt mål? Vad vill du göra med livet?" Vad skulle du svara?

Ibland känner vi oss motiverade för något utan att vi märker att det snarare är en impuls än ett beslut. Den gamla vediska kulturen lär oss att veta exakt vart vi ska vända oss med beslutsamhet, till exempel när det gäller andlig invigning, att acceptera en vägledare som gör dig sällskap och skyddar dig under din gudshängivna vandring. Detta är något som görs och bestäms frivilligt och utan dolda motiv.

Att bestämma sig för en andlig väg utgör inte del av någon främmande liknelse i vårt liv, utan representerar en verklig och påtaglig process. Vi kommer att finna många vägar, men bara en av dem leder oss till det önskade målet. Att göra framsteg på den andliga vägen är som att gå trappstegen upp för en trappa, och dessa steg är lika tydliga som en landsväg. Att acceptera en vägledare under resan är att acceptera ett mål, ett ursprung och en gemensam sak.

Swami B.A. Paramadvaiti

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar